Ohjeet turvalliseen ja antoisaan vierailuun Isosaaressa

Rajoitukset ja kiellot
Älä poikkea merkityiltä reiteiltä. Metsässä on useita vaarallisia kohteita, kuten sortumispisteessä olevia linnoituslaitteita.

Älä ylitä puolustusvoimien aitoja.

Huomioi kielto- ja rajoituskyltit.

Älä roskaa tai vahingoita luontoa.

Älä tee avotulta.

Älä kaiva maata tai käytä metallinetsimiä. Etsimet ovat kiellettyjä myös laivoissa.

Koirat
Koirat ovat sallittuja saaressa vain tiealueilla. Koiria ei saa päästää temmeltämään metsiin tai heinikoihin. Koirat on pidettävä ehdottomasti kytkettynä koko ajan pesivien lintujen ja turvallisuusriskien takia

Liikuntarajoitteiset
Saarella ei ole liikuntaesteisille suunnattuja palveluja, kuten inva-wc:tä. Upseerikerhon wc-tilat ovat kuitenkin riittävät useimpien pienempien pyörätuolien tarpeisiin. Laivoihin ei välttämättä pääse kaikilla pyörätuoleilla.

Tiet ovat leveitä ja niillä voi kävellä huonoillakin keleillä, mutta on käyttäjän omalla vastuulla arvioida, ovatko ne riittävän hyväkuntoiset omiin tarpeisiin.

Lastenrattaat
Lastenrattaiden kuljettaminen aluksella on sallittu. Kulku lastenrattailla onnistuu hyvin saarta kiertävällä tasaisella hiekkatiellä, Isosaaren Bulevardilla, sekä ranta-alueen nurmikentillä.

Polkupyörät

Omien polkupyörien tuonti laivalla saareen ei ole toistaiseksi mahdollista.


Telttailu

Telttailu on sallittu, mutta vain telttailukentällä maksua vastaan.

Uiminen
Saarella on hiekkarantoja, joissa uiminen on sallittua omalla vastuulla. Saaren hiekkarannat eivät ole virallisia uimarantoja.

Luonnonsuojelualueet
Isosaaressa on useita luonnonsuojelualueita (pohjois- ja länsipuolen kivirannat). Rannoilla saa käydä, mutta eläimiä ei saa häiritä ja kaikenlainen roskaaminen ja häiriköinti on ehdottomasti kielletty.

Punkit
Isosaaressa on punkkeja samalla tavalla kuin järvien ja merialueiden rannikoilla ja saarissa yleisesti. Isosaaren hiekkateillä, uimaranta-alueilla ja lyhyeksi leikatuilla nurmikentillä punkit eivät viihdy. Metsissä ja pusikoissa käveleville suosittelemme suojausta peittävällä vaalealla vaatetuksella ja myöhemmin ihon syynäämistä. Lumettomana aikana missä tahansa luonnossa aktiivisesti liikkuvan kannattaa tehdä punkkicheck. THL:n analyysikriteeristön ja riskianalyysin perusteella Isosaari ei ole tällä hetkellä TBE-riskialuetta, mutta THL seuraa tilannetta.

Veneily ja laivaliikenne
Omalla veneellä saapuminen on sallittu ainoastaan pääsataman vierasvenelaituriin maksua vastaan. Paikkoja ei voi varata etukäteen, mutta ruuhkatilanteesta voi tiedustella satamakapteenilta numerosta 0447634768. Vierasvenesatamassa kiinnittyminen on sallittu vain yksityiskäytössä oleville aluksille, ei vuokraveneille tai kauppa-aluksille. Kiinnittyminen, rantautuminen ja ankkurointi saaren ranta-alueilla on turvallisuus- ja luonnosuojelusyistä ehdottomasti kielletty!

Vesibussilippujen, opastusten ja Golf-risteilyjen osto etukäteen nettikaupasta on suositeltavaa. Jokainen matkailija vastaa itse siitä, että poistuu saaresta viimeistään viimeisellä vuoroveneella, ellei jää telttailemaan tai omaan veneeseen yöpymään. Liikennöitsijä ei ole velvollinen kuljettamaan lautasta myöhästyneitä saaresta pois.