Isosaaren Torpedokoeasema

Suomen itsenäistyttyä 1917 peri nuori valtio sotakalustoa Venäjältä, näiden mukana torpedoaseen. 1930-luvulla rakennettiin Vallisaaren torpedopaja ja Isosaaren koeammunta-asema koulutus- ja kehitystarkoitukseen. Isosaaren varsinainen Torpedokoeasema valmistui 1936.

Aluksi torpedoilla ampumista harjoiteltiin liikkuvista aluksista. Torpedoissa oli räjähteiden sijaan vesipanos joka ”räjähtäessään” kevensi torpedoa niin, että se pulpahti takaisin pinnalle, josta se voitiin noukkia aluksen kyytiin ja ladata uudestaan. Torpedot olivat venäläisvalmisteisia T/12-torpedoja. Torpedokoeaseman valmistuttua ammuntoja pystyttiin kuitenkin tekemään huomattavasti useammin ja helpommin kuin laivasta.

Torpedokokeet loppuivat käytännössä Isosaaressa vuonna 1956 ja toiminta siirrettiin Upinniemeen, johon valmistui toinen koeasema vuonna 1968. Myöhemmin torpedokoeasemaa hyödynnettiin teknillisen Korkeakoulun ja Aalto yliopiston korroosiontutkimusprojekteissa aina vuoteen 2017 saakka. Tarkoitusta varten aseman sauna ja taukotilat remontoitiin. Asema oli sähköistetty ja sinne oli vedetty vedet.

Isosaaren torpedokoeasema sijaitsee Peninniemellä, joka on ollut aidattu ja suljettu Senaatti-kiinteistön päätöksellä vuodesta 2017. Nykyään Suomen Saaristokuljetus Oy järjestää opastettuja retkiä alueelle ja asemalle.

Peninniemi on tunnettu myös luontoarvoistaan, varsinkin erilaisten merilintujen kuten riskilöiden ja haahkojen pesimäpaikkana. Niemellä sijaitsee myös vuonna 1915 valmistunut valonheitinasema, joita Isosaareen rakennettiin venäläisten toimesta kaksi kappaletta yösodankäynnin ja merivalvonnan tarpeisiin. 2-metrinen valonheitin tarvitsi runsaasti sähköä, ja toinen saaren generaattoreista sijaitsikin valonheittimen yhteydessä. Peninniemellä oli myös tulenjohtoon käytetty etäisyysmittauspaviljonki. Lisäksi alueella oli runsaasti bunkkereita, poteroita ja ilmatorjunta-asemia, jotka ovat edelleen alkuperäiskunnossaan.

Penienniemen retkille osallistuminen vaatii noin 5 minuutin pakollisen turvallisuuskoulutuksen, sillä alueella on vaarallisia kuoppia ja rakenteita. Lapsia on valvottava alueella. Alueella ei saa liikkua itsenäisesti tai vastoin oppaan ohjeita. Alle 120 cm pitkät lapset eivät pääse torpedokoeaseman mittaushuoneeseen, sillä sinne johtavien kierreportaiden kaiteet ovat puutteelliset.

Peninniemen retket ovat osa reittiliikennepäivänä järjestettävää opastettua kierrosta. Liput on ostettava ennakkoon verkkokaupasta. Kokonaiskesto 2 tuntia, josta Peninniemellä noin 1 tunti.